Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ...!!

  • Ο Αλφειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και με συνολικό μήκος 110χλμ. βρίσκεται στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών που έχουν το σύνολο της ροής τους εντός του ελληνικού εδάφους. Καταλήγει στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, νότια της πόλης του Πύργου. Συγκεντρώνει το νερό πολλών παραποτάμων με σπουδαία οικολογική αξία και μεγάλη ιστορία, όπως ο Λάδωνας, ο Λούσιος, ο Ερύμανθος, ο Ενιπέας.
  • O ποταμός διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της Αρκαδίας. Διατρέχει αρχικά το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης , στη συνέχεια περνά δίπλα από την Καρύταινα και συμβάλλει με τον ποταμό Λούσιο. Από την περιοχή αυτή δημιουργεί μια βαθιά κοιλάδα ανάμεσα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους (Λύκαιο, παρυφές Μαινάλου, βουνά της Ηραίας βορειότερα κλπ). Στη συνέχεια και σε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής του ο ποταμός αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Αρκαδίας και Ηλείας. Από την περιοχή του Παλαιοκάστρου σχηματίζεται μια καταπράσινη κοιλάδα, η οποία συνεχίζεται και κατά τη διαδρομή του στην Ηλεία μέχρι την εκβολή του στο Ιόνιο πέλαγος νότια της πόλης του Πύργου.
  • Κατά την αρχαιότητα, ο Αλφειός λατρευόταν σαν θεότητα πάνω και από το Δία. Για το λόγο αυτό απεικονιζόταν στο αέτωμα του ναού του Ολυμπίου Δία στην Αρχαία Ολυμπία.
  • Στο ύψος του χωριού Βλαχορράφτη, απέναντι από το χωριό Κωτίλιο και κοντά στο σημείο συμβολής του Αλφειού με τον Λούσιο, υπάρχει ωραίο πέτρινο γεφύρι, το γεφύρι του Κούκου. Έχει ύψος 34 μ., πλάτος 4 μ. και μήκος 25 περίπου μέτρα και χαρακτηρίζεται από την τέλεια κατασκευή του σε σημείο μάλιστα του παταμού που είναι πολύ δύσβατο. Το γεφύρι χτίστηκε το 1880 με κρατική επιχορήγηση για να συνδέει τις επαρχίες Γορτυνίας και Ολυμπίας.
  • Μια άλλη σύγχρονη γέφυρα, η γέφυρα του Σέκουλα, στη παραποτάμια πεδιάδα κοντά στα χωριά Κακουραίικα της Ηραίας και Σέκουλα και Δαφνούλα της Ηλείας. Η γέφυρα συνδέει την περιοχή της Ηραίας με την περιοχή της Ανδρίτσαινας. Η τοποθεσία είναι καταπράσινη!
  • Στο ποτάμι οργανώνονται αρκετές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.Στο τμήμα του Αλφειού κοντά στο γεφύρι του Κούκου οργανώνονται καταβάσεις ράφτιγκ και καγιάκ. Οι καταβάσεις ξεκινούν από τον Λούσιο στη θέση του γεφυριού του Ατσιχόλου και καταλήγουν στο γεφύρι του Κούκου (διαδρομή 7χλμ.), όπως και και κάτω από το χωριό Μάτεση της Ηλείας (διαδρομή 14 χλμ.). Ορισμένες καταβάσεις φθάνουν και πολύ μακρύτερα, ξεπερνώντας και το γεφύρι του Σέκουλα.
  • Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2012ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΉ ΧΟΡΗΓΊΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΠΎΡΓΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
(ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΘΑ ΔΕΊΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΊΝΕ ΤΑ ΚΛΕΜΈΝΑ ΚΑΛΏΔΙΑ ΟΙ ΓΎΦΤΟΙ)